Vad är nu detta, någon som odlar grönsaker ett stenkast från ångkvarnens skorsten mitt i centrala Simrishamn‽ Faktum är att det en gång i tiden inte var någon ovanlig syn. Under den tidigare industrialismen, fram till säg efterkrigstiden, var det vanligt att arbetsgivaren stod för både bostäder och många av de varor de anställda behövde – så ock i Simrishamn som en gång var en av landets arbetartätaste orter räknat per kapita. På vissa håll i det framväxande Folkhemmet skapades hela samhällen runt ensligt liggande bruk, som får nutida amerikansk hamburgerimperialism att blekna vid en jämförelse. Å andra sidan har många som växt upp i dessa brukssamhällen vittnat om att den slutna världen, där allt hade sin bestämda plats, också innebar en stor gemenskap och trygghet.
Det var vanligt att en del av lönen betalades ut i natura i form av matvaror och kläder m.m. – vissa företag hade t.o.m. kupongsystem à la monopolpengar, som löstes in i lanthandeln och andra butiker. Ofta ingick en liten odlingslott i boendet där familjen kunde komplettera handlarnas utbud med potatis och grönsaker. På vissa håll fanns det även utrymme att hålla en get. Utsädet och eventuellt djurfoder fick man som en del av lönen.
I bland annat i Danmark förekommer det fortfarande att arbetsgivare står för boendet. Exempelvis erbjuder sjukvården lägenheter till sina anställda, åtråvärda på grund av sin höga standard, relativt låga kostnad och en kortare bostadskö. Plats för getter är nog däremot ovanligt...
/Marcus Marcusson
Österlens Museum
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar