Runt sekelskiftet 1900 var det på modet att hålla stora utställningar och mässor. Dessa var ofta rena propagandamanifestationer för staden de hölls i, för regionen och för all del för landet – någon gång inriktat på något särskilt gebit.
Bland de mer kända tillställningarna inom landet kan nämnas Industriutställningen i Göteborg 1891, Konst- och industriutställningen i Stockholm 1897 och Baltiska utställningen i Malmö 1914 – alla med ett mer eller mindre uttalat syfte att visa upp hur modernt, industrialiserat och framgångsrikt Sverige blivit! Sverige deltog också i många utländska mässor och utställningar, bland annat i S:t Louis 1904, Berlin 1907 och S:t Petersburg 1908 – i vid den här tiden populära skandinavismens anda, ofta i samarbete med Danmark och Norge. På samma sätt var flera andra länder representerade i de stora svenska mässorna; på Baltiska i Malmö hade exempelvis de Preussiska statsjärnvägarna byggt upp en hall där man visade upp all den senaste tekniken man höll sig med – betänk vilka utrymmen som behövs till lok och vagnar så förstår man hur mycket pengar och energi man var villiga att offra! Detta var ju en tid när många av de media vi använder till marknadsföring idag knappt eller över huvud taget inte alls existerade, så ett av sätten att skryta och göra sig känd var att visa upp sig fysiskt.
Ofta var dessa mässområden synnerligen påkostade med ibland hela stadsdelar uppbyggda, kompletta med dammar och vattenspel, restauranger och annan underhållning och varför inte en spårvägslinje till och från området, och kanske ännu en som kunde skjutsa runt besökarna i guidade slingor. Men även om dessa påkostade anläggningar ofta var ritade av stora etablerade arkitekter och konstfärdigt utförda, var de också tänkta att rivas efter att mässan var avklarad, och därför ofta byggda i trä och gips och andra förgängliga, billiga material. Därför finns det idag oftast inte så mycket kvar att beskåda.
Nu var det inte bara de stora städerna som mässade; närapå var och varannan stad i landet visade upp sig och sina resurser i olika slags arrangemang. Simrishamn – såsom huvudstad i regionen – ville förstås inte vara sämre än de stora metropolerna, utan hade då och då olika utställningar. Bland mycket annat hölls en hantverksmässa sommaren 1921. Givetvis inte av lika storslaget format som de stora men ändock med allt mellan himmel och jord som staden och resten av Österlen hade att erbjuda i både produkter och sevärdheter – vid den här tiden var ju Österlenturismen etablerad så turistattraktionerna var viktiga att få med. De här mindre mässorna var ofta en märklig blandning mellan utställning, marknad och karneval – det gällde att ha något för alla så man drog så många besökare som möjligt!
På första bilden ser vi en flaggad och pyntad Storgatan med Havreborg på höger sida (då stavat ”Hafreborg”) med sin handelsbod ut mot gatan, fönstershoppande människor och en bit bort, minsann, en automobil! På andra bilden är det mer action; näringsidkare, föreningar och olika grupperingar paraderande genom staden med allt från roliga kostymer till hela hästekipage – och en vältalig publik av nyfikna som avnjuter spektaklet!
/Marcus Marcusson
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar