tisdag 8 maj 2012

Frankrike i valtider


Det här myntet kommer från Alfred Ehrnbergs gesällvandring 1878-1883. Alfred föddes 1858 i Simrishamn. Redan som 16-åring började han arbeta vid faderns garveri, och trädde ett par år senare i lära i Danmark. Som 20-åring började han sin gesällvandring och besökte över hundra olika platser nere i Europa. På 16 av dem fick han arbetserfarenhet som gesäll i garveriyrket.
 
En av de sista länderna Alfred besökte under sin gesällvandring var Frankrike. Det här 5-centimesmyntet, präglat i Paris 1882, var alldeles nypräglat när Alfred fick det i lön eller växel under sitt sista år i utländsk tjänst innan han återvände till Simrishamn och sin fars fabrik. Alfred övertog ensam företaget 1897 och avled i Simrishamn 1914.

Devisen på valörsidan - Liberté, egalité, fraternité - betyder "Frihet, jämlikhet, broderskap" och har hängt med på de franska mynten sedan revolutionen 1789. Man firar folkets uppror mot de enväldiga kungarna, men frågan är om man någonsin lyckas få bort korruptionen och den egoistiska girigheten från de som för tillfället har makten. Nu har det nyligen valts en ny president i Frankrike, och många jublar, men konservativ eller socialdemokrat, enväldig kung eller president - skillnaderna i deras politik är ofta hårfina. Donnan på myntets andra sida är republikens symbol, Marianne, något av Frankrikes svar på Moder Svea.


/Ulf Danell
Österlens Museum

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar