torsdag 5 april 2012

Kålsoppa, särkar och en brud!

Så nu är dagen här! Invigningen av vår nya textilautställning "Särken först - om kläder och människor på Österlen". Klockan 13 inviger journalisten och författaren Rolf Gustavsson utställningen. Han härstammar från fyra generationers skräddare från hammenhög. Vi bjuder på sju sorters kålsoppa som ska ha varit tradition att äta här på Österlen under skärtorsdagen. Vår duktiga bakerska Birgitta satte igång igår att koka upp en massa soppa och det stank vitlök på hela kontoret. Men det är faktiskt ingen vitlök i soppan. Så hur kan det då komma sig att det stank vitlök då? Jo det är ramslök i soppan och för ni som inte vet det är ramslök en bladliknande sak som luktar och smakar som vitlök. Så kan ni gissa vad det är för andra ingredienser i soppan? Jag kan ju ge er en ledtråd. Både jag och Birgitta kallar soppan för ogrässoppa. Vi i personalen fick smaka på soppan igår och jag kan säga att den är god och även slankande om man får tro Birgitta. Själv har jag läst att Gwyneth Paltrow åt kålsoppa sju dagar i veckan efter sin graviditet för att gå ner i vikt. Jag vet dock inte om man vill äta den soppan sju dagar i veckan. men vill man vara fin så får man lida pin.

På tal om fin, under invigningen på skärtorsdagen kommer vi även att ha ett generalrepition av att klä en brud. Vi kommer att klä bruden så som man gjorde på 1850-talet. eftersom det är en generalrepition så kommer den officiella påklädslen att ske på påskdagen klockan 15. Då bjuder vi även på Bröllopskaffe som betyder att man får smaka en systerkaka och lyssna på berättelser. Systerkakan är en berättelse i sig. Vi i personalen har fått smaka under den senaste månaden flera olika slags systerkakor med varierande resultat. Kan ju säga att vissa hade en konstig gummikonsistens och var helt smaklösa. Men det är som tur var inte dom vi kommer att bjuda på! Den sista brudkakan påminner lite om butterkaka fast utan vaniljkräm så vi hoppas att det kommer att smaka.

Under påskafton, påskdagen och annandagpåsk kommer Lena Alebo att visa runt i utställningen och berätta om kläder och människor. På annandagpåsk är det även Äggristning och påskverkstad för barn och vuxna där man bland annat kan prova på att brodera. 

/Jeanette Gimmerstam
Österlens museum

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar