fredag 16 mars 2012

Harun ar-Rashid


Islamska mynt från 7-900-talen hämtades hem i mängder av skandinaviska handelsmän under vikingatiden. Det här är präglat i Al-Mohammadiyya, nära dagens Teheran i Iran under kalifen Harun ar-Rashid år 806/7. I mittfältet står översatt: "Det finns ingen Gud utom Gud, och ingen är hans like" (Koranen XLVII:21). I omskriften står: "I Allahs namn var slagen denna dirhem i Al-Mohammadiyya i året ett och nittio och hundra", dvs. 191 månår efter Hijra, flykten Mohammed gjorde den 15 juli 622 från Mecka till Medina.

I mittfältet på myntets revers står: "Mohammad är Allahs apostel", och fortsätter i omskriften: "nedsänd med vägledningen och sanningens religion, för att giva dem seger över varje annan religion, om ock månggudadyrkarne skulle harmas." (Koranen IX:33). Det visar vilket gott propagandamedel mynten var, för de spreds till alla och envar långa sträckor. Men eftersom muslimerna inte hade bilder på sina mynt, och få kunde läsa arabiska utanför de muslimska länderna, gjorde islam inte något större intryck bland vikingar och bönder här i Skåne på 800-talet, annat än konstnärligt. Man bröt tusentals ton silver i gruvorna i centralasien, som man sedan myntade, framförallt till sådana här dirhemer med omkring 3 grams vikt. Pengarna spreds sedan via transaktioner från Irland i väst till Kina i öst.
 
/Ulf Danell
Österlens Museum

2 kommentarer:

  1. Hej, jag blir så nyfiken, var har just dessa mynt hittats? /Helena

    SvaraRadera
  2. Just denna dirhem är det ingen som vet. Det saknas tyvärr närmare uppgifter om de flesta av föreningens/museets mynt vad gäller fyndställe och inlämnare. Förhoppningsvis blir det ändring på det framöver. Finns uppgifter om fyndplats och sammanhang, skriver jag det i bloggen. T.ex. de nästan 300 mynt som har hittats i S:t Nicolai kyrka under restaureringsarbetet 1964. Mer om de senare. Roligt att du är intresserad av bloggen!
    /Ulf

    SvaraRadera