torsdag 8 mars 2012

Ett skånskt dopp för hundra år sen

Fyra unga damer poserar på stranden någonstans på Österlen. Någon notering om årtal finns inte på fotot, men det är förmodligen taget någon gång på 1910-talet. Vadan denna gissning?
Jo, för bara några år tidigare hade det varit omöjligt att spatsera runt så här. Ända fram till en bit in på 1900-talet bar kvinnor mer eller mindre heltäckande badkläder. Jag väljer ordet badkläder eftersom det inte bara rörde sig om en baddräkt. Nej, det skulle vara klänning, korsett, mamelucker, långa strumpor, badskor och badmössa, alternativt hatt. På 1800-talet gick många damer så långt att de sydde fast tyngder i klänningsfållen, för att förhindra att den flöt upp och därmed (Gud förbjude!) visade benen.
Inte nog med att badkläderna var av ylletyg, de var till råga på allt nästan uteslutande svarta. Usch, så svettigt det måste ha varit i solen! Dessutom hade många läkare synpunkter på yllet ur hygieniska aspekter och snart togs andra material, såsom bomull, i bruk. Som en följd av att simning blev alltmer accepterat både som sport och nöje även för kvinnor, uppstod ett skriande behov efter en praktisk baddräkt. Tänk att simma runt iförd en sådan otymplig utstyrsel!
Damerna på fotot däremot blottar glatt sina ben, alltså borde fotot rimligtvis inte ha tagits före år 1910. Visserligen hade liknande kreationer bevittnats redan år 1905 i Mölle, men detta var sällsynt och högst syndigt.
Så sent som 1920-tal är det med största sannolikhet inte, för då hade baddräkterna mer finess. De var betydligt mer figurnära och hade ofta en kjolliknande del nertill, utanpå själva dräkten. Dräkterna på fotot är av enkelt stuk, vilket tyder på att de är de allra första versionerna av den moderna baddräkten. Troligtvis är de i bomull och jag misstänker att de är hemmasydda, för ända in på 20-talet var det vanligt att man sydde sin egen baddräkt.
Frisyrer är ju också karakteristiska tidsmarkörer. På 20-talet blåste förändringens vindar. Kvinnorna slängde korsetten och klippte håret. En så kallad bobbad frisyr blev den nya flugan. Bortsett från damen med lugg tycker jag mig se att alla har sitt långa hår kvar - ännu ett belägg för att det inte handlar om ett foto från 20-talet.
Fotot vittnar om att en ny tid var i antågande, full av blottad kvinnohud och åtsittande kreationer i det våta. Och om de här damerna tyckte att de var vågade; vad skulle de säga om de fick se alla solbrända, bikiniförsedda donnor som befolkar dagens sommarstränder?

/Marie Lindgren
Gästbloggare och kostymör

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar