tisdag 29 mars 2016

Oberäkneligt magasinsarbete


Idag är det den 29 mars 2016. Jag är lite efter i planeringen. Så här dags under detta verksamhetsår skulle jag egentligen ha lagt sista handen vid uppordningen av vårt nya, tillfälliga magasin var det tänkt. Men så kom verkligheten emellan och direkt efter jullovet kastades vi i ”magasinsgruppen” här på museet in i vad man kan kalla det oberäkneliga magasinsarbetet.
Torsdagen den 7 januari stod vi här, ivriga att ta oss an uppgiften att flytta delar av våra samlingar som idag står i de mest trångbodda magasinen till en ny, tillfällig magasinslokal som vi hade fixat före jul. Nycklarna hade vi i handen samt ett muntligt besked från både fastighetsägare och chefspersoner att det bara var att köra. Men så var det några detaljer kvar att fixa. Detaljer som bygglov, kontraktshandlingar, brandsäkerhetsprotokoll, abonnemang för larm, spjällstängningsanordningar, skadedjursinventering, fuktavmätningar, budgetavstämningar och mycket mer. Det ena gav det andra och plötsligt upptäckte jag att jag jobbar som byggnadsinspektör snarare än museiantikvarie! Många papper har det blivit och ganska dyrt också, och då har vi inte börjat flytta ännu.
Då, i januari, var vi alla utvilade efter ett långt jullov, taggade och sugna på att starta nya forskningsprojekt, skriva artiklar och tillgängliggöra våra intressanta samlingar för folket. Planer smiddes, projektansökningar vässades. Till exempel ville vi göra ett kul projekt kring våra mer moderna dräktsamlingar. I textilmagasinets inre rum finns en samling 1900-talsdräkter som bara sprakar av färg och välsydda detaljer, kläder som aldrig ställts ut tidigare. Vi skulle göra dem tillgängliga online tänkte vi, medel skulle vi söka från Fornminnesföreningen. För att beräkna tidsåtgången för ”Projekt Dräkt” mer exakt gav vi oss ner för att räkna antalet dräkter där nere i det inre rummet. Bara för att upptäcka att flera av dem verkade vara mögliga i nederkanterna. Ve och fasa! Det kunde väl inte vara sant!? Mögel är det sista man vill drabbas av i ett musealt textilmagasin. Men tyvärr var det sant. Efter en vattenskada i vintras visade det sig att nära nog 500  föremål hade fått mögelskador där nere i källaren.
Sedan dess har inte bara tråkigt praktiskt mögelsaneringsarbete i källarutrymme dominerat våra arbetsveckor nu i vinter. Även detta har genererat en hel del administrativa detaljer som kontakter med mögelexperter och textilkonservatorer, samtal med skyddsombud och försäljare av specialutrustning för såväl dammsugare som personal, åtskilliga besök på olika byggvaruhus för inköp av olika filter, dräkter och munstycken. Tiden har gått, och vi är långt ifrån klara. ”Projekt Dräkt” har fått ge vika för ”Projekt Mögeldräkt”, åtminstone tillfälligt.
Men nu, mina vänner, efter ett soligt påsklov, står vi äntligen redo att börja jobba med det vi tänkte oss från början! Slutbeskeden från bygglovsansökan är komna, friskluftsmaskerna och mögelfiltren är anlända och hela våren ligger framför oss med härligt, praktiskt magasinsarbete. Pappersarbetet läggs åt sidan och vi är redo att köra! Magasinet, here we come!
/Ulrika Wallebom, antikvarie och samlingsansvarig

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar