fredag 28 mars 2014

Månadens Mynt


Carl XIV Johan (1818-1844)


 
Carl Johan var den förste kungen i vår nuvarande ätt, Bernadotte. Han föddes som Jean Bernadotte i den lilla byn Pau i Franska Pyrenéerna den 26 januari 1763 som son till advokaten Henri de Bernadotte och Jeanne Saint-Jean. En äldre bror hette också Jean, och för att skilja dem åt, kallades Jean d.y. även Jean Baptiste, efter Johannes Döparen. Hans far dog 1780, då Jean var 17 år. Han behövde försörja sig, och sökte sig då till armén. Valet föll på Royal-la-Marine, som var förlagd på ön Korsika i Medelhavet. Jean fortsatte soldatlivet på fastlandet efter tre år på Korsika. Där gjorde han snabbt karriär och steg i graderna. Tack vare regeländringar efter den franska revolutionen 1789 kunde han till slut, den 22 oktober 1794, kalla sig divisionsgeneral. Den 16 augusti 1798 gifte han sig med den rika köpmannadottern Désirée Clary från Marseilles, som tidigare varit förlovad med Napoleon Bonaparte och nu var svägerska till Napoleons äldre bror Joseph. Hon var 14 år yngre än Jean, som redan hade fått barn med Cathérine Josèphe Lamour, en kramhandlardotter från Grenoble. Den 4 juli 1799 föddes i Paris parets enda barn, Joseph François Oscar, sedermera kung Oscar I. 1804 utnämndes Jean till marskalk av Frankrike och den 5 juni 1806 till furste av Ponte Corvo, en liten stad i Lazio, centrala Italien.

Då den svenske tronföljaren sedan 4 månader, Karl August, plötsligt avlidit efter ett fall från hästen i Kvidinge i Skåne den 28 maj 1810, skickades två kurirer till Paris för att anhålla om att få sätta Karl Augusts äldre bror, hertig Fredrik Kristian av Augustenborg, på den svenska tronen. Den ena kuriren, Carl Otto Mörner, var dock ute i annat ärende. Han ville utse en fransk marskalk med stridsvana och strategiskt tänkande, så att Sverige åter skulle kunna ta tillbaka det förlorade Finland och återfå lite av 1600-talets stormaktsglans. Valet föll på Jean Baptiste Bernadotte, som dock inte var något vidare entusiastisk till en början, republikan som han var, hade han lovat att bekämpa rojalister till sin död. Den svenska riksdagen var inledningsvis också tveksam, men vid riksdagen den 16 augusti 1810 kunde Jean Baptiste ändå väljas till ny tronföljare i Sverige. Han fick titeln Carl XIV Johan, efter kungen Carl XIII och sitt eget namn Jean, när han kröntes i Stockholm den 11 maj 1818 och den 7 september 1818 i Trondheim i Norge (som Carl III Johan).
Den 23 augusti 1821 var det 300 år sedan Gustaf I Wasa blev Sveriges riksföreståndare och det firades med en jubileumsriksdaler (300-årsminnet av Gustav Vasas befrielsekrig), som visar tre kungaporträtt på baksidan. Förutom Gustaf I, även Gustaf II Adolf (som var kung 1621) och Fredrik I (som var kung 1721). Riksdalern, som mäter 42 mm i diameter och väger 29,25 gram, är präglad i 7339 exemplar.

//Ulf Danell
Österlens Museum

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar