torsdag 7 januari 2016

GOTT NYTT MUSEIÅR!

Nu har året 2016 fått sin start och Österlen har bäddats in i ett vitt snötäcke och de som tagit långledigt över storhelgerna börjar med blandade känslor att förbereda sig så smått för vardagen som åter gör sin entré. En del av oss har gett nyårslöften för att 2016 ska bli året då en sundare livsstil ska ta sin början.
Alla har vi en förväntan på vad det nya året ska ge. Januari månad är månaden då alla planer görs för det kommande året, kylan skapar drömmar om en fin vår och en varm sommar och vi planerar för semestern som komma ska. Förväntningarna är höga.


På Österlens museum händer det mycket under 2016, Föreningen för fornminnes- och hembygdsvård i sydöstra Skåne firar 100-års jubileum med ett späckat program. Först ut så kommer våra väl besökta fastlagsbulleföredrag som i år bland annat handlar om sägner och berättelser och
varför dessa fortfarande är en del av våra liv idag. Vidare kommer ett föredrag att handla om ny spännande forskning kring Österlens bronsålder. Program för vad som övrigt sker i firandet finns att hämta på Österlens museum och i kontakt med fornminnesföreningen. Också Kulturguiden med museets och kulturförvaltningens övriga program i vår är på väg från tryckpressarna.

I mars månad kommer vi att ha invigning på en ny spännande utställning på andra våningen, "Tillbaka tillframtiden- vad kan samtidsdesignen lära av allmogehantverket". Utställingen visar samtida design i kombination med föreningens allmogesamlingar och berättar om hur unga formgivare utvecklat den samtida designen genom att återge idéer och form vi förknippar med allmogeartefakter. Producent är Dennis Dahlqvist, känd bland annat från Kulturnyheterna i TV.


I övrigt så fortsätter vi med digitaliseringen av alla våra föremål och strävan efter ett nytt magasin, som för varje år bara blir mer och mer akut. Hoppas på att få glädjade besked i denna fråga underåret.
Vi ser fram emot ett nytt spännande år med nya utmaningar som också på olika sätt kan drabba och intressera vår publik. Välkomna till ett nytt museiår i tiden.


Lotta Persson
Assistent på Österlens museumInga kommentarer:

Skicka en kommentar