fredag 18 december 2015

Bronsåldersresan
Nu börjar en ny resa. Inte bara en resa i historien utan även en ny resa för museet in i den digitala världen. Vår utställning Petroglyfiskt var en succé och har varit saknad. Vi får fortfarande besökare som kommer och frågar om den.

Nu har planeringen börjat för att göra en ny digital utställning, som handlar om hur handeln med bronser kan ha fått bronsåldersmänniskor från denna delen av världen till att bege sig ut på havet och ner till den engelska ön Isle of Thanet. Vi kommer i utställningen berätta om ny forskning om dessa bronsföremål och presentera detta med hjälp av digital teknik. Vi kommer även att presentera en teori om hur det kan ha sett ut när dessa människor begav sig ut på havet, med en förhoppning att säkert ta sig fram till Isle of Thanet för idka byteshandel med andra handelsresanden som kanske kom söder ifrån.

På the Isle of Thanet finns det 11 stycken bronsåldershögar, varav sju tror man efter man har gjort studier på dessa mänskliga kvarlevor, att de har kommit ifrån Skandinavien. I närheten av Isle of Thanet har man även hittat ett 3000 år gammalt bronsåldersskepp, som numera huserar på museet i Dover. Kan det vara så att detta skeppet har levererat bärnstens- och pälsvaror från Skandinavien till den brittiska ön för att sedan frakta brons tillbaka till Norden?

Vi arbetar fortfarande under idéstadiet, men frågor uppkommer under arbetets gång. Hur har dessa människor klarat en sådan här lång färd? Vilka var det som fick åka? Vad finns det för kopplingar till alla dessa motiv av skepp som vi finner på våra hällristningar? Vi har även idéer hur det hela ska presenteras i digitalt format, men än så länge är det allt för tidigt att avslöja. Men den som väntar på något gott…

Det jag kan säga är att vi kommer att visa de föremål som vi har gjort studier av. Vi kommer även att åka till England för att köpa in nya kopior av dessa bronsföremål, för att man ska få sig en bild av hur de kan ha sett ut vid inköpstillfället för 3000 år sedan. Vi kommer även att presentera de äldre föremålen i 3D-format så man igen på våra Ipads har möjligheten att snurra och zooma in för att ta sig en närmare titt på dessa gamla vapen utan att förstöra dem. Men vi kommer även att komma med nya digitala lösningar och skapa en ny reseberättelse för den sugne besökaren att ta del av.

Utställningen kommer att invigas i juni, så nu är sommaren räddad!

 

Jeanette Gimmerstam

Antikvarie

Österlens museum

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar