onsdag 29 januari 2014

Nostalgi – vad är det egentligen?

Under pågående projekt om våra nya insamlingsriktlinjer kommer ordet nostalgi upp hela tiden. Nostalgi-yra, nostalgiskt återblickande, ”jag blir helt nostalgisk när…” o.s.v. Men vad är egentligen nostalgi? Är det en längtan efter en annan tid, en bättre tid, en tid utan oro och bekymmer? Barndomen? Den amerikanska kulturvetaren Svetlana Boym har definierat nostalgi i anslutning till plats som varande av två olika typer: den restaurativa nostalgin och den reflexiva nostalgin. Den förstnämnda är oftast politiskt laddad, det kan vara ett land som mist sina forna gränser eller en del av sitt territorium. Då vill man restaurera det hela så att det åter blir som förr. Den restaurativa nostalgin strävar alltså efter att återställa något som blivit förlorat. Det var bättre förr och det är så det åter ska bli. Kan man tänka så om minnen också? Säkert finns det människor som absolut vägrar att inse att saker och ting förändrar sig och förgäves hela tiden blickar bakåt och vill att det ska bli som förr.

Men sen har vi den reflexiva nostalgin och det är den som vi kanske ägnar oss åt mest. Den när man ser tillbaka och reflekterar över att då var det en annan tid, en annan plats med andra värderingar, livet var annorlunda, gränserna var dragna annorlunda då. Vi kanske tycker det är synd att saker och ting förändrat sig, kanske till det sämre, men vi vill inte återgå till det gamla ändå. I den reflexiva nostalgin finns en acceptans för att tiden går och att saker förändrar sig. Den reflexiva nostalgin är sällan så politiskt laddad som den restaurativa nostalgin. 

Men många gånger när vi ser på föremål och platser som ger oss nostalgi – vad är det då vi längtar efter? Är det inte den tiden då vi själva inte visste vad som komma skulle, den oskuldsfulla tiden, ofta barn- och ungdomsåren. Då framtiden var en utopi och fylld av löften. Nostalgi är alltså en paradox: det är ett bakåtblickande som längtar efter en tro på framtiden och nuet blir på något sätt betydelselöst, en dystopi. Ja, funderingar över känslor gör oftast att man kan försvinna bort i djupa filosofiska tankegångar som oftast slutar med frågeställningen: Vem är jag nu och vad är nu? Och frågan vi ställer oss här på museet är: Vad representerar vår tid och vad är Österlen? Den frågan vill vi gärna ha hjälp med att besvara.  Välkomna med Era funderingar!

Oline Sörensen/ Antikvarie
Simrishamn på den gamla goda tiden. Ur fotoarkivet på Österlens museum.
 
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar