måndag 7 april 2014

Ett skepp kommer lastat med kulturarvspedagoger

En småkylig och blåsig vårmorgon står fyra stycken huttrande skånska kulturpedagoger på färjeterminalen i Ystad. De väntar med stor entusiasm på Bornholmsfärjan som ska ta dem över gattet till mötet med deras danska kollegor på Bornholms museum och Bornholms middelaldercenter. Vi är alla upprymda för att förväntningarna på denna resa är att vi ska inleda ett långt samarbete och utbyte med våra danska kollegor på Bornholm.
Det blev en lång dag med mycket på dagordningen. Vi försökte även (efter önskemål från våran byggnadsarkeolog) klämma in lite tegeltittande och inköp av karameller och Krölle-Bölleglass (vilket jag lyckades döpa om till Ertebölleglass, til mina kollegors stora förtjusning). Tyvärr hann vi inte med något glassätande, men det gjorde inte så mycket eftersom vi redan var rätt frusna.
Foto: Veronica Jeppson
Först ut på dagordningen var ett besök på Bornholms museum för att träffa museipedagog Sanne Steenberg Hansen. Hon var vänlig nog att ta emot oss och ta sig tiden att visa oss runt, fast att museet var stängt och trots de hade väldigt mycket att göra. Vi fick bland annat titta på deras pedagogiska avdelning vars huvudinriktning var arkeologi. På museet kan man som barn testa nästan allt som ingår i en arkeologs arbete, förutom skriva rapporter. Barnen får lov att gräva, sålla, arbeta i labratoriet och även testa en metalldetektor. Sanne berättade att de innan hade haft en arkeolog anställd under högsäsong som visade barnen sitt arbete, men på grund av minskade anslag var det inte längre möjligt att ha någon anställd. Museet har märkt en tydlig och märkbar skillnad till det sämre hur upplevelsen hos barnen inte längre ger samma resultat som innan. På museet fick vi även veta historien om Krölle-bölleglassen. Krölle-bölle är en uppdiktad historia som kom till liv genom att en pappa berättande en saga för sin son, som var inspiratiread från sägner om underjordiska varelser på Bornholm. Krölle-bölle har nu blivit en symbol för Bornholm.
Foto: Veronica Jeppson
Vi fortsatte rundturen på museet och kom till den svenska avdelningen. Där hittade vi en skatt, som vi inte visste fanns. Delegationen från Skåne blev väldigt exalterade över ett skåp från 1600-talet. Nu undrar ni säkerligen varför vi blev så upprymda av ett skåp. Jo, ni förstår det är inte vilket skåp som helst. Detta är ett skåp som har varit i länsman Holger Rosencrantz ägo och stått på Glimmingehus! Vi har alla fyra arbetat på borgen och var därför helt förundrade över detta skåp. Efter detta strålande fynd så lämnande den upprymda skaran kulturarvspedagoger museet för att inhämta lite brödföda på Bagelexpress.

Foto: Jeanette Gimmerstam
När vi var mätta och belåtna så kom Lena Mühlig från Middelalderscentret och hämtade oss. Första stoppet var Lilleborg, en ruin från 1100-talet, som låg och vilade på historiska hemligheter i ett otroligt vackert landskap. Vi lämnade Lilleborg efter obligatorisk fotografering och fortsatte mot vår andra destination Middelalderscentret, där Lena visade oss runt i de rekonstruerade medeltida omgivningarna. Alla fyra var totalt hänförda av denna välskötta idyll som byggts upp. Oftast brukar medeltiden stämplas som mörk, smutsig och fattig, men den känslan var inte alls närvarande på denna plats. Vi var alla imponerade av detta välgjort utförda medeltida center.
Sedan var det dags för fika och genomgång av vårt framtida samarbete. Vi testade en mobilapplikation, men tyvärr så ville inte riktigt tekniken fungera som vi ville. Detta kommer förhoppningsvis inte vara ett större hinder, då vi kommer göra allt i vår makt för att få det att fungera. Så jag hoppas att ni i en snar framtid får höra mer om detta spännande utbytesprojekt.
I alla fall så lät vi oss inte nedslås av detta bakslag. Vi fortsatte att diskutera erfarenhetsutbyte, arbete med dansk-svenska fokusklasser och pengasökande. Vi vill öka kontakten mellan fastlandet och öborna efetrsom den sydöstra regionen delar ett gemensamt kulturarv som sträcker sig tillbaks till stenåldern och vi vill att detta inte ska glömmas utan famhävas.
Foto: Jeanette Gimmerstam
Avslutningsvis innan färjan avgick så skjutsade Lena upp oss till Hammershus. Denna magnifika ärkebiskopsborg ligger välplacerad uppe på en höjd med utsikt över gattet och Skåne. Denna maktens boning är under renovering och det planeras bland annat att bygga ett nytt besökscentrum.
Tyvärr hann vi inte denna gång besöka några hällristningar, men om det nu går som vi alla hoppas på så kommer det säkert andra tillfällen i framtiden.

Jeanette Gimmerstam
Antikvarie
Österlens museum

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar