fredag 30 januari 2015

Slöjdklubb på Österlens museum.


Förra lördagen den 24 januari var det full fart på museet. Det hölls ett föredrag i salen med trädgårdsföreningen, i caféet var det broderikafé och det startade även en slöjdklubb för 9-13 åringar som kommer att träffas vid 5 tillfällen under våren och det är ett samarbete mellan muséet och Kulturskolan i Simrishamn. Gruppen är fullsatt, men är man intresserad att vara med så kontakta Kulturskolan, och är intresset stort nog kan det eventuellt bli aktuellt med fler grupper. (Detta gäller även för andra åldersgrupper.)

Till att börja med gick vi igenom verktygen vi skulle arbeta med under dagen. Det var plattång, rundtång, avbitare, kniv, sax och nål. Dessutom fick alla veta var de kunde hitta Första förbands-lådan. Materialen vi använde oss av var ståltråd, ull, textil och pärlor.

Just denna träff tillverkade vi ”Ulldjur”. De byggs upp av ett ståltrådsskelett som man lägger på lager efter lager av ull på som efterhand surras fast med tråd tills man byggt upp och format en mjuk kropp på djuret. Därefter har de klätts med tygbitar, fått ögon av pärlor och dekorerats efter smak och tycke. Ofta händer det att man utgår med en bild av hur man tänker sig att figuren ska se ut men många gånger väljer materialet själv vad det vill bli. Ett exempel på detta är giraffen som blev en pudel.

Alla var så inne i sina arbeten att ingen ville pausa för att ta fika så det gjorde vi istället under tiden vi arbetade. Ett par av djuren blev färdiga och de andra kommer att arbeta vidare på sina djur under terminen när de har tid över.

Nästa gång slöjdklubben träffas är den 7/2 och då kommer vi att arbeta med annat material och andra verktyg.

Veronica Jeppsson

Museipedagog

Österlens museum

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar