fredag 15 juni 2012

Vatten och pelargoner!

Vad har dessa två gemensamt? Förutom att den ena behöver den andra för att överleva. Jo, imorgon lördagen den 16:onde juni så händer det mycket på museet vi har både en pelargonlördag i museiträdgården och en invigning av en ny tillfällig utställning Vattenkvinnorna.

Pelargonträdgårdsdagen börjar redan på morgonen kl 10 och årets tema är doft. Pelargoner som doftar allt från diesel till ros finns utställda denna dag. Museicafeet bullar upp ute och inne med bl a sin populära pelargonkaka (och ja den innehåller pelargon!) för den fikasugne. Man få gärna också bidra med egna sticklingar till museets pelargonsamling! Klockan 12.00 och 14.00 kommer Anna-Maria Eriksdotter från Flädergården och Siv Bengtsson visa och berätta om olika varianter av doftpelargoner.

Som jag nämnde tidigare har vi också ett annat event under denna dag och det är invigningen av utställningen Vattenkvinnorna. Det är konstnären Bitte Alling-Ode som reflekterar över vattnets betydelse i ett konfliktområde och har förvandlat dessa reflektioner till konst. Frågor som har inspirerat Bitte är bland annat hur kvinnornapåverkas  och vad spelar de för roll i den här situationen? Utställningen består av 17 skulpturer och installationer samt intervjuer med olika kvinnor. Klockan 13 på lördag inviger ärkebiskop emeritus KG Hammar utställningen och den kommer sedan att pågå under perioden 16 juni - 30 september.

Jag har själv varit och tjuvkikat på utställningsbygget och det är mycket vackra skulpturer och konstverk som har kommit fram ur ett väldigt laddat ämne. Som svensk tar man förgivet att det ska finnas vatten som man kan dricka ur kranen hemma. Vi kan vattna våra fina pelargoner och dricka kaffe till vår pelargonkaka imorgon. Tyvärr har alla det inte så och det är bra att bli påmind om hur bra man har det. Utställningen tar som sagt fram ett laddat ämne och det är viktigt att tänka på att en regims handlingar i ett land INTE speglar den enskilde individens

värderingar och tankesätt bara för man tillhör samma nationalitet eller religion.

/Jeanette Gimmerstam
Österlens Museum

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar