Varför firar vi våffeldagen?
I
evangelierna berättas att ärkeängeln Gabriel steg ner till Maria för att
berätta att hon skulle föda Guds son nio månader senare. Dagen kallas därför i
den kyrkliga kalendern för Marie bebådelsedag. I kristna länder har dagen
firats åtminstone sedan 600-talet. Den infaller den 25 mars, nio månader före
juldagen då Jesus sägs ha fötts. Fram till 1953 var Marie bebådelsedag en röd dag i den svenska
almanackan. När helgdagen det året avskaffades, flyttades det kyrkliga firandet
av jungfru Marie bebådelsedag till den söndag som infaller mellan den 22 och 28
mars. Det icke kyrkliga firandet av Marie bebådelsedag/vårfrudagen ligger dock
kvar den 25 mars.
I bondesamhället inledde vårfrudagen, (som i Skåne tidigare
hette fruedag), en period med
intensivt vårbruk, dagen markerade övergången mellan vinter och vår. Enligt
traditon skulle en del sysslor på gården vara klara och andra skulle påbörjas. Det finns lite olika seder i vårt land kring denna dag, men i södra Sverige var dagen början till
den så kallade vårfrudagsräppen, då
man började räkna veckorna fram till midsommar baklänges. ”Di sas osse att hunt vär de va po räppardan, sunt vär bli de po rästen
au räppen”. Dessutom sa sägnen att
om det frös natten till den gamle vårfrudagen så fryser det 40 nätter å rad. Oavsett
vilken sed/tradition man nu hade gick de alla ut på att hälsa sommarhalvåret
välkommet.
Ett rejält våffeljärn ur samlingarna. |
Våfflor
har medeltida anor, men då gjordes de ytterst sällan av vitt mjöl utan likheten
syftar mer till brödets form. Moderna våfflor är i likhet med semlan ett arv
från sent 1800-tal. Våfflor tillhörde inte något vardagsbak då ingredienserna
smör, vitt mjöl, ägg, vispgrädde och sylt var lyxvaror för de allra flesta i
det svenska bondesamhället. Enkla våfflor bestod bara av mjöl och vatten, men just på våren
kunde man unna sig lite extra lyx då hönsen hade börjat värpa efter vintern och
korna började ge mjölk igen.
Rent
språkligt sett har ordet ”vårfrudag” ombildats till ”våffeldag” (”Säg vårfrudagen flera gånger
på raken så låter det som våffeldagen”). Detta
gjorde att vi i Skåne ställde oss lite frågande till våffelätandet,
"Vårfrudagen" hette "Fruedag" här från danskan, och påminner inte språkligt
om våfflor på samma sätt.
Då
jag under vintern varit i Valfiskens källare och dokumenterat föremål från
Gislövs smidesmuseum, fann jag detta fina gamla våffeljärn som användes på
vedspisen. Tyvärr vet vi inte just detta järns historia men på locket står
ingredienserna till smeten på danska så järnet är förmodligen tillverkat i
Danmark och av smetens storlek har det kanske använts i någon typ av storkök eller på en större gård.
/Lotta Persson, Österlens museum
Vårfrudagsräppen = ett fjärdedelsår, som börjar på
vårfrudagen och slutar på midsommar.
Källa: Nordiska Museet, Wikipedia, Lunds univ.folkminnes arkiv
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar