På Österlens Museum finns det en liten konstsamling huvudsakligen insamlad på sextio-talet, en hel del Ellen Trotzig som är fina och lite blandat av Österlen konst från den här tiden. Det var väl mest Gustaf Åberg som var drivande och bildade en liten avdelning som kom att kallas Ö.K.M. Österlens Konst Museum. Det är kanske inte så konstigt att det blev så många konstnärer som kom hit i slutet av 1950- och 60-talen, det var en slags andra våg av konstnärer som sökte det österlenska ljuset och landskapet.
Med de anländande konstnärerna följde en annan sak: många äldre hus som ofta var i dåligt skick började renoveras av dessa konstnärer Så följaktligen räddades mycket äldre bebyggelse som ett resultat av konstnärernas iver att bo i genuina österlenska hus, så väl i gamla stan i Simrishamn som i många av fiskelägena.
Men nu vill jag rikta ljuset mot den första vågen av konstnärer som kom till Österlen. Första vågen började med t.ex. landskapsmålare som Fritz Kärve i början av förra seklet, även han finns representerad i museets konstsamling. Men min favorit i denna samling är en tavla målad av en konstnär som var verksam samtidigt med Kärfve, och den passar väl tillsammans med de övriga tidiga konstnärerna. Den är målad av Gerhard Wihlborg 1926 och titeln är Sjunga Maj. Den går lite i kubistisk anda med ett fantastiskt ljus i bildens mitt. En hel grupp av människor går byn runt och sjunger maj, som uppskattning för sången fylls medhavd korg med ägg. Den är för min del den finaste jag sett av honom. Gerhard Wihlborg studerade konst vid akademin i Stockholm 1919-1922 och målningar från 1920-talet har en anda i sig som för tankarna till de gamla holländska mästarna. Gerhard Wihlborg föddes 1897 i Ystad och dog 1982 på samma ort.
Håkan Ohlsson, museitekniker på Österlens museum.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar