torsdag 14 januari 2016

Förberedelser inför det nya året




Denna vecka är hela personalen tillbaka efter alla helger, så nu har saker och ting kommit igång ordentligt. Det plockas ner utställningar och förbereds för nya, så det är mycket liv och rörelse och alla är förväntansfulla över hur resultatet blir. Personligen har jag börjat med att arbeta fram vårens skolprogram, även om våren känns ganska så avlägsen i snön, som vräker ner utanför fönstret idag. Hällristningarna ligger och vilar under snötäcket i väntan på oss. Då det har kommit fram så mycket ny forskning, längtar jag tills jag kommer ut igen och kan dela den med mig. Under våren hoppas jag att fler skolor får upp ögonen för möjligheten att besöka ristningarna, som är en sådan stor del av vårt kulturarv. Det är vad jag kommer att lägga mest energi på under våren. Det och samtidsdokumentationen av fisket, som påbörjades förra året och som jag nu har tagit över då Cecilia Anderssons (som gjorde ett enormt arbete med det under fjoråret) projektanställning är över. Jag sitter just nu och försöker sätta ihop frågor till en intervju med en av kommunens ”yngre” fiskare, som jag snart ska träffa. Tankarna finns också på att försöka få kontakt med någon fiskare som jag kan åka ut med, så jag kan uppleva en dag på sjön. Jag minns mina tonår på 80-talet då jag hade många vänner som jobbade som fiskare här i Simrishamn, och som jag ibland hälsade på när båtarna var i hamn. Så lukten och fiskfjällen de minns jag klart, så lite förberedd är jag på det, men jag är lite orolig för sjögång, för sist jag var på sjön åkte jag färjan hem från Bornholm och då tillbringade så gott som hela resan tillbedjandes den vite porslinsguden. Men jag hoppas på lugnare väder den dagen det blir av. En annan del av sjöfarten som jag hoppas att kunna jobba med är seglingen, då 2018 kommer att bli ett stort år för seglingen i Simrishamn med Guldpokalen, SM för Nordisk folkbåt, seglarveckan och Bornholm runt. Själv är jag gammal nog att komma ihåg när hamnen alltid var full av segelbåtar på sommaren och jag hoppas på att få se det igen. Men just nu är det mest fisket som gäller. Det kommer att bli ännu en termin med slöjdklubb i sammarbete med Kulturskolan här på museet, så det börjar snart bli dags för mig att planera inför den med.

Det känns som det kommer att bli ett bra 2016.

Veronica Jeppsson

Museipedagog

torsdag 7 januari 2016

GOTT NYTT MUSEIÅR!

Nu har året 2016 fått sin start och Österlen har bäddats in i ett vitt snötäcke och de som tagit långledigt över storhelgerna börjar med blandade känslor att förbereda sig så smått för vardagen som åter gör sin entré. En del av oss har gett nyårslöften för att 2016 ska bli året då en sundare livsstil ska ta sin början.
Alla har vi en förväntan på vad det nya året ska ge. Januari månad är månaden då alla planer görs för det kommande året, kylan skapar drömmar om en fin vår och en varm sommar och vi planerar för semestern som komma ska. Förväntningarna är höga.


På Österlens museum händer det mycket under 2016, Föreningen för fornminnes- och hembygdsvård i sydöstra Skåne firar 100-års jubileum med ett späckat program. Först ut så kommer våra väl besökta fastlagsbulleföredrag som i år bland annat handlar om sägner och berättelser och
varför dessa fortfarande är en del av våra liv idag. Vidare kommer ett föredrag att handla om ny spännande forskning kring Österlens bronsålder. Program för vad som övrigt sker i firandet finns att hämta på Österlens museum och i kontakt med fornminnesföreningen. Också Kulturguiden med museets och kulturförvaltningens övriga program i vår är på väg från tryckpressarna.

I mars månad kommer vi att ha invigning på en ny spännande utställning på andra våningen, "Tillbaka tillframtiden- vad kan samtidsdesignen lära av allmogehantverket". Utställingen visar samtida design i kombination med föreningens allmogesamlingar och berättar om hur unga formgivare utvecklat den samtida designen genom att återge idéer och form vi förknippar med allmogeartefakter. Producent är Dennis Dahlqvist, känd bland annat från Kulturnyheterna i TV.


I övrigt så fortsätter vi med digitaliseringen av alla våra föremål och strävan efter ett nytt magasin, som för varje år bara blir mer och mer akut. Hoppas på att få glädjade besked i denna fråga underåret.
Vi ser fram emot ett nytt spännande år med nya utmaningar som också på olika sätt kan drabba och intressera vår publik. Välkomna till ett nytt museiår i tiden.


Lotta Persson
Assistent på Österlens museum