torsdag 26 mars 2015

Släktforskningsdagen 21 mars

I lördags var det Släktforskningens Dag kl. 10-14. Som vanligt var släktforskare från Österlens Släkt-och folklivsforskarförening på Havreborg och hjälpte besökare med släktforskningen. I år var vi i nedervåningens café och rummet intill. Det var ingen köbildning denna regniga dag, så i höst och nästa år hoppas vi på fler besökare. De som kom blev nöjda. Numera är det fler och fler som beställer DNA-test för att spåra sina anfäder. Det finns genealogiska kartor som visar hur ens haplogrupp har vandrat från Syd- och Ostafrika för 100.000-tals år sedan fram till vår nuvarande bosättning.


/Ulf Danell
Österlens Museum

tisdag 24 mars 2015

Frederik IX (1947-1972)

Den 11 mars 1899 föddes Christian Frederik Franz Michael Carl Valdemar Georg av Danmark som äldste son till Christian X och Alexandrine av Mecklenburg-Schwerin på Sorgenfri slott. Han tog tjänst i flottan och reste bland annat till Siam, Kina och Japan. I hamnarna skaffade han sig flera tatueringar. Till slut blev han konteramiral i flottan. Frederik gifte sig den 24 maj 1935 i Storkyrkan i Stockholm med den svenska prinsessan Ingrid, dotter till Gustaf VI Adolf. Med henne fick han tre döttrar, bland annat den kommande drottningen Margrethe II. Frederik avled på slottet Amalienborg i Köpenhamn den 14 januari 1972.

Fredrik IX 1 krone 1948 i aluminiumbrons.


Ulf Danell/ Österlens museum









torsdag 12 mars 2015

En digital hällristning

En fortsättning på tidigare blogg angående teknik och dess möjligheter. Vi tänkte visa hur en digital hällristning kan se ut. Denna specifika hällristning finns på yxornas häll vid Simrislund. Här är en video för att visa hur den ser ut i ett tidigt utvecklingsstadie.





I framtiden kommer det vara möjligt att se på den i sin telefon eller surfplatta. Modellen är i 3d och kan användas i alla digitala miljöer tex film och spel.


Verktygen som har använts för att göra denna hällristning är agisoft photoscan och ett gratis program som heter blender för att göra filmen. Det är ett omfattande arbete att få över en sådan som kan ta en vecka i bäst fall. Man måste använda en professionell fotograf som kan ta bilderna på det som man vill göra 3d, det är inte vanlig fotografering utan måste göras på ett speciellt sätt.

Detta var en lite mer detaljerad bild om hur arbetet med teknik och kulturarvet går till.

 Jaime Berg, Österlens museum